Smirenost na terenu

Postoji dosta različitih faktora koji neke čine više uspešnima u odnosu na druge.  Ali samo nekoliko faktora su zajednički gotovo svim uspešnim ljudima. Jedan od tih je sposbnost da se u ključnom momentu donese prava odluka, odnosno biti u stanju odlučiti onda kada je najvacžnije, onda kada ta odluka zaista donosi korak napred. Lepo zvuči to “odlučiti kada je najvažnije”, ali kako zapravo biti u stanju da se tako nešto uradi? Instikt, kockanje, hrabrost? Često i to donosi rezultate, nekada je samo tako i moguće. Ali postoij sigurniji način, koji nam omogućava da bolje mislimo i odlučujemo kada se to od nas traži. Mislim na smirenost.

Evo jednog teniskog primera: Pre desetak godina jedan mladić je tek počinjao karijeru. Iza njega je bila uspešna juniorska karijera i malo koji stručnjak se nije slagao da ne poseduje čist, vrhunski kvalitet. Međutim taj mladić je takodje bio poznat po tome što je često lomio rekete i bio prilično nemirnog duha i plahovit na terenu. U profesionalnom tenisu jos nije postizao vrhunske rezultate za koje je bio predodredjen po svom kvalitetu i zalaganju. Ti veliki stručnjaci bili su saglasni da neće napraviti niša značajno ukoliko ne pronadje mir na terenu. Mladić je poslušao, a danas ga smatramo najvećim teniserom koji je igrao ovu igru. Naravno reč je o Rodzeru Federeru.

Iz ovog prirmera se može videti da suvi talenat i vrednoća nisu dovoljni, potrebno je malo više, to malo je smirenost, iz čega proizilazi sposobnost da se donose prave odluke, ne samo u tenisu već i u životu. Čini se lepo ta smirenost, ali postići je nije nimalo lako. Mnogo vrhunskih talenata je izgubljeno zbog toga što to nisu mogli da urade. Za početak, sto je u osnovi i najvažnije, ostavite  brige van terena. Trudite se da od trenutka kada kročite na teren zaboravite na probleme na poslu, kod kuće… Naravno, kao sto sam napomenuo, to nije uopšte lako, ali kao sto bi Kinezi rekli: I put od hiljadu milja počinje jednim korakom. Taj jedan, prvi korak jeste želja da budete bolji. Rezultati će sigurno doći ukoliko se budete dovoljno trudili.

Оставите одговор

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.